Alle innlegg postet under: Video

24 timer til skogs – film fra Marka24 2014

I år tok vi med et lite GoPro-kamera og en liten mikrofon på årets Marka24 for å lage en minidokumentar fra vår 80 km lange tur. For en sjel som for tiden er nokså lite opptatt av konkurranser, er det litt paradoksalt å skulle anbefale et 24-timers arrangement i skogen, men Marka24 er for alle, unge som gamle, spreke som mindre spreke. Om du vil gå kort eller langt. Og det at man er sammen om strabasene som lag, gir det hele en ekstra dimensjon. Anbefales på det varmeste med gode venner eller familie.

12 tips til å lage film om friluftsliv

I 2011 fikk jeg endelig begynt med noe jeg hadde drømt om lenge: Å lage film. Turfilm. Det ble blant annet til en film om luftmadrasspadling med familien tre dager ned en lokal elv og enda en film om luftmadrasspadling, denne gang langs en skitten elv i Vestfold med Håkon (han har faktisk blitt med på tur etter dette). Det ble også til en packrafttur som skulle gått fra Drammen til Drøbak, men endte opp i Holmestrand på grunn av sykdom. Og en film fra padling i magiske Gautefall, en film som endte opp som vinner av amatørfilmkonkurransen på Fjellfilmfestivalen i 2012. Det har vært litt stille på filmfronten her en stund mens andre oppgaver og prosjekter har lagt beslag på tiden. Med nye prosjekter på gang er det på høy tid å ta opp tråden igjen. Men hva er det egentlig jeg skal huske på når jeg skal lage film? Og hva burde jeg gjort annerledes med de filmene jeg allerede har laget? Her er mine husketips til å lage turfilm. De er ikke …

Vill Gledes aktivitetsjulekalender 7. desember – tid for tur

Det kan bli litt mye i desember. Litt mye jobb, litt mye juleforberedelser, litt mye ambivalens rundt en jul som i stadig større grad dyrkes som en forbruksfest i samfunnet rundt oss. Og blir det mye av noe, blir det gjerne mindre av noe annet. For eksempel tid til nærhet. Tid til å være. Det er tid for tur:  

Fjell + film = sant

Okay, jeg innrømmer det – det har blitt lite festivaler på undertegnede de siste mange årene. Barn og jobb og tidsklemma og sånt, du vet. Men jeg våger meg likevel litt utpå, for det finnes neppe mange festivaler som kan måle seg med Fjellfilmfestivalen i feelgood-stemning: Spre en diger flokk bestående av 900 frilufts- og filminteresserte mennesker i sin beste alder utover telt og hytter ved enden av Gjende i Jotunheimen, rør inn film, foredrag, fjell og fest, garner med hyggelige frivillige og ansatte på Turisthytta, før du avslutningsvis krydrer med et lett dryss viril levende musikk på kvelden. La retten varme i tre dager og du ender opp med Fjellfilmfestivalen 2012. Du har alle typer her, fra folk som kommer rett fra sportsbutikken med flunkende nytt turtøy, strålende av positivet og klare for å nyte fjellet for første gang, til garvede tungvektere innenfor norsk ekspedisjonsmiljø. Og nettopp denne spennende blandingen gjør festivalen så fin. Midt i det hele vinner vi prisen for beste amatørfilm, på tross av at jeg ikke trodde vi hadde sjans …

Filmen Glatte berg og blanke vann i topp tre på Fjellfilmfestivalen

I fjor sommer dro vi på en lenge planlagt padletur til Gautefallheiene – til en liten perle, der skogsbilveiene og hyttefeltene ennå ikke hadde spist seg inn i det særpregede landskapet med store partier med sva og et åpent skoglandskap bundet sammen av en perlerekke av tjern. Så kom den nasjonale tragedien 22. juli, og turen fikk med ett en ny dimensjon. Filmen fra turen har blitt kåret til en av de tre beste amatørfilmene på årets Fjellfilmfestival, der vinneren utropes av et dommerpanel på festivalen lørdag 15. september. Men før den tid skal publikumsprisen avgjøres. Vær med og gi din stemme på UT.no – gjerne til Glatte berg og blanke vann, om du synes den fortjener det, da. Og skulle du få lyst til å stemme mer enn én gang, kan man faktisk stemme én gang i døgnet helt fram til fredag 14. september. Godt valg!

En tynn blå strek

Etter at luftmadrassturen vår ned gjennom en grumsete vannvei fra Holmestrand til Tønsberg har endt opp som reportasje i nyeste nummer av Fjell og vidde er det kanskje på tide å børste støvet av filmen fra turen. Etter litt lirking, kutting, massering og destillering er den nå ett minutt kortere og framstår i en litt strammere utgave: Noen ganger ser en tur bedre ut på tegnebrettet enn i virkeligheten. Denne filmen handler om en slik tur. En sen kveld finner jeg en blå strek på kartet. Den starter et par kilometer vest for Holmestrand, går så sørover i en trang, grønn kile, før den til slutt ender i Tønsbergfjorden. Håkon og jeg bestemmer oss for å utforske vassdraget. På luftmadrass. Bli med inn i Vestfolds jungel – til en grumsete liten vannvei, der beveren er konge og vi helt åpenbart på feil plass.

Ekspedisjon i barnehøyde

Det skal ikke mye til for å få seg gode friluftsopplevelser – det ligger mange spennende eventyr og venter, bare man bruker fantasien. På kartet fant vi en tynn blå strek. Alt for liten til kano eller kajakk, men perfekt til luftmadrass. Med reportasjen fra luftmadrassturen vår på trykk i nyeste nummer av Friluftsliv er det på tide å relansere filmen fra turen – nå i nyredigert utgave og med kommentarer.

70 sekunders turlykke – en kortfilm om vintertelting med barn

«… Og denne helgen har man egentlig ikke tid, men det nytter ikke å tenke over det nå, støvlene synker ned i snøen, sekken ligger tungt over ryggen og i hånden holder man et barn. Vi forlater den lille villaveien og går inn i natten. Ranke furustammer glir fram fra det svarte og inn i lyset fra hodelyktene. Når skyene et øyeblikk åpner seg, dukker månen opp, oransje, halvveis dekket av jordskyggen: måneformørkelse.» Overnatting i telt på vinteren med barn trenger ikke være noe stort, uoverkommelig prosjekt. En ekstra sovepose, et tykt liggeunderlag, varme klær og støvler. Eventyret venter rett der ute. Filmet med Nikon D7000 og 35mm f1,8 DX Timelapse med Nikon D300 og 16-85mm DX Videoen er redigert i Vegas Movie Studio HD Platinum 11