Turtips
Skriv en kommentar

Stepp deg gjennom villmarka – om regnvær, paraplyer og friluftsliv

Regnvær og friluftsliv henger uløselig sammen. Ja, i og for seg akkurat som solskinn og friluftsliv henger sammen. Men nå var det altså regnvær som var temaet. Ofte tenker jeg på hva man gjorde før vi fikk membraner og coating og alle disse andre høyteknologiske tekstilene – oljeimpregnering eller skinn må ha vært en del tyngre å drasse rundt på enn den superlette Rab Momentum jakken min med eVent.

Og når man først har en slik lett regnjakke virker det kanskje merkelig å drasse med seg en paraply på tur i Trillemarka. Men det var akkurat det vi gjorde. Og ikke bare én – vi hadde glemt igjen en paraply i en sidelomme på en av ryggsekkene og hadde derfor hele to paraplyer med samt fullt regntøy til alle fire.

REGNVÆR OG FRILUFTSLIV. Det kan virke merkelig å drasse med seg en paraply på fottur gjennom Trillemarka.

REGNVÆR OG FRILUFTSLIV. Det kan virke merkelig å drasse med seg en paraply på fottur gjennom Trillemarka.

Hvorfor valgte vi så å ta med paraply, når vi likevel hadde med regntøy, spør du kanskje? Først og fremmest fordi det var meldt bygevær. Speilreflekskameraer fra øverste hylle er regntette og tåler en god del vann. Men vi har ikke speilreflekskameraer fra øverste hylle, og dermed er det kjekt å kunne stå under en paraply og fotografere de som står ute i regnet (det er vanskelig å holde kameraet tørt under hetta på regnjakka).

Men paraplyer har også andre fordeler framfor dagens regntøy: Denne lavteknologiske og antikvariske regnbeskyttelse puster av opplagte grunner uendelig mye bedre enn selv den beste membran eller coating du finner. Det er kjekt når temperaturen er forholdsvis høy og man lett blir like våt av svette som av regn i regntøyet. Det er også et pluss at vi raskt kommer i ly for regnet, og paraplyen kan lett stues bort når det gir seg igjen – perfekt ved bygevær. Ofte lurer vi på om det er bryet verdt å ta på seg regntøyet, bare for å innse at vi burde tatt det på en god stund tidligere. Klamme og våte drar vi på oss regntøyet, bare for å erfare at regnet gir seg idet vi drar igjen glidelåsen.

Paraplyer har selvsagt sine begrensninger også. Jeg har ennå til gode å se klatrere i Trollveggen dra fram paraplyen i regnvær. På Hardangervidda i vannrett regn er den også nokså uegnet. Og dersom man forlater stien og begir seg inn mellom tette graner, kan paraplyen fort reduseres til et slaskete tøystykke med sprikende metallspiler.

(Men alt dette har det vært skrevet mye og godt om på bloggen thunderinthenight.blogspot.no, både av Joe selv og i kommentarfeltet under. Stikk forbi ham – han har mer enn regn og torden å by på!).

Hva slags paraplyer hadde vi med? Den ene var en lett, men kanskje ikke altfor robust sak fra Hennes & og Mauritz. Den andre var en Lifeventure Trek i størrelse small (206 g), innkjøpt i et spontant innfall på Oslo Sentralstasjon, da jeg oppdaget at jeg hadde glemt å pakke regntøyet før en kjapp tur til København med innlagt overnatting i Jægersborg Hegn i fjor høst. Så langt har jeg bare superlativer å komme med om denne paraplyen.

Anbefalingen er klar: Finn din indre Fred Astaire fram og stepp deg gjennom regnværet. Også i villmarka.

Legg gjerne igjen en kommentar