Foto
Kommentarer 1

Vill Gledes fototips til bedre turbilder: Tips 5–8

Da er det på tide å følge opp føljetongen med fototips. Fikk du ikke med deg innledningen, kan du se første innlegg her. Tipsene handler først og fremmest om komposisjon, selv om det har lurt seg inn noen få tekniske begreper et par steder. Det betyr ikke at det fototekniske ikke er viktig, men vi skal jo alle starte et sted, og da der det greit å starte med tips som for en stor del kan brukes uavhengig om man tar bilder med mobiltelefonen eller et avansert speilreflekskamera. Så kan vi heller se på mer tekniske begreper senere. Å fotografere handler først og fremmest om å se!

 

Fototips 5

Prøv å variere hvor du plasserer hovedmotivet – folk trenger ikke alltid være midt i bildet, la heller folk bevege seg eller se innover i bildet.

IKKE ALLTID MIDT I BLINKEN. Her er Siri plassert til venstre i bildet slik at hun ser inn i bildet mot høyre.

FOTOTIPS 5 – IKKE ALLTID MIDT I BLINKEN. Her er Siri plassert til venstre i bildet slik at hun ser inn i bildet mot høyre.

 

Fototips 6

Bruk landskapselementer eller annet til å ramme inn motivet ditt helt eller delvis, f.eks. grenene fra et tre, klippeframspring eller personer. Det skaper en fin dybdeeffekt i bildene, særlig hvis du bruker en stor blenderåpning (det vil si liten blender-verdi).

INNRAMMING. Bruk vegetasjon, klipper eller annet til å innramme hovedmotivet.

FOTOTIPS 6 – INNRAMMING. Bruk vegetasjon, klipper eller annet til å innramme hovedmotivet.

 

Fototips 7

Ta mange bilder, og gjerne av samme motiv – noen med tele, andre med vidvinkel, på høykant og i landskapsformat og med forskjellig komposisjon. Da har du litt å velge i, og kanskje du senere faller for en annen komposisjon enn den du likte da du tok bildet.

HELFIGUR. Her har hele Siri fått bli med på bildet (fillflash brukt).

FOTOTIPS 7 – HELFIGUR. Her har hele Siri fått bli med på bildet (fillflash brukt).

 

MILJØPORTRETT. Her er vi halvlangt unna for å lage et miljøportrett der bakgrunnen får lov å være med (fillflash brukt).

FOTOTIPS 7 – MILJØPORTRETT. Her er vi halvlangt unna for å lage et miljøportrett der bakgrunnen får lov å være med (fillflash brukt).

 

TETT BESKÅRET. Her har vi gått tett på for å lage et portrett (fillflash brukt).

FOTOTIPS 7 – TETT BESKÅRET. Her har vi gått tett på for å lage et portrett (fillflash brukt).

 

Fototips 8

Prøv å finne linjer i landskapet som kan lede øyet inn i bildet eller mot hovedmotivet ditt, for eksempel stier, gjerder og bekker. Eller hva med personer på en lang rekke?

LEDELINJER. Let etter diagonaler og bruk dem til å lede øyet inn i bildet eller mot hovedmotivet.

FOTOTIPS 8 – LEDELINJER. Let etter diagonaler og bruk dem til å lede øyet inn i bildet eller mot hovedmotivet.

1 kommentar

  1. Pingback: Vill Gledes fototips til bedre turbilder: Tips 9–12 | Vill glede

Legg gjerne igjen en kommentar