Natur, Rotekassa
Kommentarer 3

Du vet du er i trøbbel når barna avslører hykleriet – Levende skog

LEVENDE SKOG. Kanskje man bare ikke hadde fulgt standarden, men det var vanskelig å se hva dette hadde med levende skog å gjøre.

LEVENDE SKOG. Kanskje man bare ikke hadde fulgt standarden, men det var vanskelig å se hva dette hadde med levende skog å gjøre.

Jeg husker det tydelig: Vi var på fottur gjennom de lokale skogene våres og var kommet fram til et stort hogstfelt i Øvre Eiker. Jentene fant et skilt ved siden av der de vantro leste om «levende skog»-standarden. Etterpå stod de og stirret utover hogstflaten, som mest av alt liknet på de sørgelige restene av en krigssone: Et kaos av forvridde og brukne greiner, nakne stubber over alt og ett og annet glissent tre, som komiske rester av det som en gang var. Ja, egentlig var de priviligerte, disse spinkle einstøingene, for de var blitt livsløpstrær og skulle som de heldige utvalgte få lov til å bli gamle og dø av alderdom. Ja, hvis de ikke ble tatt av en høststorm lenge innen den tid.

Jeg trengte ikke si noe om det groteske i å kalle en slik skog «levende skog». Jentene, som hvilke som helst andre barn ville gjort, gjennomskuet den absurde bløffen på et blunk. I stedet viklet jeg meg inn i en slags forsvarstale for skogbruket, for vi trenger tømmer, ingen tvil om det.

Men vi trenger ikke hykleri på kjøpet.

3 Kommentarer

  1. Lillian sier

    Dette ser jo allikevel ut som ett plantefelt, etter hvordan de trærne som står igjen ser ut. Ett plantefelt/hogstfelt har ingenting med en ekte levende skog å gjøre spør du meg. Den rommer ikke de viktige artene i norsk fauna, for vi lar de ikke. Veldig lite som kryper å går kan ikke overleve her, da hele økosystemet som fungerer i en levende skog (les: gammelskog) ikke eksisterer!!!

    • Mikkel Soya Bølstad sier

      Takk for at du la igjen en kommentar, Lillian. Det er lagt ned mye arbeid med mange involverte parter i et forsøk på å lage en bæredyktig standard for skogbruket. Det er bra. Jeg synes bare personlig at det blir for dumt å kalle et skogbruk basert på flatehogst for Levende skog. Hva er da et bortimot inntakt økosystem i en gammelskog – en superlevende skog?

  2. Pingback: Blogganbefaling - Eva Jeanette Johnsen

Legg gjerne igjen en kommentar