Barn og friluftsliv, Turtips, Utstyr
Kommentarer 7

Truger til barn

Greit nok – nordmenn er født med ski på beina. Stolte tradisjoner skal holdes i hevd og alt det der. La det bare være sagt: Jeg elsker å gå på ski. Men uten å erte på meg ortodokse skientusiaster vil jeg likevel hevde at det noen ganger er mer hensiktsmessig med annen redskap under fotbladene.

For eksempel hvis man ikke har så mange år på baken og skal på oppdagelse i skogen vinterstid – småtasser har mer enn nok med å holde orden på skiene i maskinpreparerte spor og kommer ikke langt i løssnøen. Eller hvis man er ute på jakt med kamera eller børse. Ja, eller rett og slett er håpløs på ski, men likevel ønsker å komme seg ut i snøen.

For noen virker det tullete å skulle jabbe opp bakkene uten utsikt til belønning i form av utforkjøring på den andre siden av bakkekammen. Jeg skjønner det. Fordelen er selvsagt at man har mer kontroll og kommer seg betydelig lettere opp kneiker i tung snø enn man hadde gjort med ski. En mulighet er selvsagt å bruke feller til skiene, men det blir likevel ikke helt det samme.

Moro på truger

Barn og truger = moro!

Moderne truger finnes i alt fra lilleputt-størrelse, beregnet på barn, til digre innretninger, som ville gjort Bigfoot misunnelig, og som passer best til vandrere med tung oppakning på ryggen. Selv har vi investert i begge varianter. Dagens truger er oftest bygget opp over en lett aluminiumsramme og med et bindingssystem som gjør at helen kan beveges fritt. Med skarejern under foten står man godt fast på glatt og isete terreng og kan klore seg fast i bratte hellinger. De er også smalere og lengre enn de klassiske hyttetrugene og dermed betydelig lettere å gå med for korte bein. Det fine med trugene er at alle som kan gå i en trapp og har helt vanlig gjennomsnittlig balanse kommer til å mestre trugene med en gang. Jeg har aldri helt forstått hva man lærer på et trugekurs. Å ta på trugene? Å ta av trugene? De fleste kan vel gå, før de melder seg på et slikt kurs.

Barnetruger

Barnetruger – er de ikke stilige?

Da eldstejenta var et halvt år, fikk hun truger i julegave. Ja, du leste riktig. På en tur innom Skandinavisk Høyfjellsutstyr, kom vi over noen Atlas truger til barn. Bittesmå. Røde. Vi var solgt. Jenta kunne knapt krabbe, så vi visste de ikke ville bli brukt med det første. Hun var heldigvis for liten til å forstå konseptet rundt julegaver. Men nå har de fått kjørt seg på mange fine turer – både rett utenfor huset og på overnattingsturer – og har vært en fin inngangsbillett til friluftsliv om vinteren med barn.

Overnattingstur på truger

Overnattingstur på truger.

Hva skal man så velge? Selv har vi primært erfaring med Atlas. De leverer god, gjennomprøvd kvalitet, selv om vi har balet litt med strammesystemet på det nyeste trugeparet vi har kjøpt. Ellers er Tubbs et velrenommert merke med mange modeller, også til barn. MSR har vært på markedet i en del år og har juniortruger i sortimentet. I tillegg finnes en rekke andre produsenter å velge fra. Det kan forøvrig være kjekt å ha et par staver når du er på trugetur.

Bare for ordens skyld: Vi har ikke gitt bort skiene våre til et loppemarked ennå. Vi går betraktelig mer på ski enn på truger i løpet av ett år. Men en gang i blant er det gøy å spenne firehjulstrekkerne på føttene og gå akkurat der man føler for det.

7 Kommentarer

 1. Pingback: En forsiktig start – Trugetur i nærskogen | villglede.no

 2. Pingback: Skuffelse på vårisen | villglede.no

 3. Spennende ide. Jeg har visst aldri tenkt over at det finnes truger til barn. Synd det nettopp har vært jul…

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Ja, noen ganger hadde det vært fint med en ekstra julekveld 🙂

 4. Nå har vi fått truger, og jeg kan rapportere om en veldig vellykket første tur. Tusen takk for inspirasjonen!

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Så bra! Det så ut som om dere hadde en kjempefin tur – og flere blir det sikkert framover også 🙂

 5. Pingback: Truger for barn | Lillestuas blogg

Legg gjerne igjen en kommentar