Barn og friluftsliv, Ting å gjøre
Kommentarer 5

Vill gledes aktivitetsjulekalender 4. desember – Quinzee, et hus av snø i skogen

VIL GLEDES JULEKALENDER. Lysbilde-nostalgi – å sove i snøhule på fjellet er veldig koselig. Her tar Becky og jeg kvelden i Vassfaret.

VIL GLEDES JULEKALENDER. Lysbilde-nostalgi – å sove i snøhule på fjellet er veldig koselig. Her tar Becky og jeg kvelden i Vassfaret.

Temperaturen ute krøp nærmere og nærmere 20 kuldegrader i går kveld. Fingrene hang litt igjen på det kalde dørhåndtaket til ytterdøra, ja, det var nærmest som om alt hadde frosset – også lufta, som som stod dørgende stille og glitret. Da er det selvsagt godt å varme seg på flammene fra ovnen, eller krype ned i sofaen og kikke ut på snøen under gatelyktene. Men det jeg hadde aller mest lyst til, var å dra til skogs og sove ute i den fine vinternatta. Og det trenger ikke nødvendigvis være kaldt, dersom man dropper teltet og overnatter i snøen. I et telt forsvinner varmen ubønnhørlig straks vi slutter å fyre. Snøen i en snøhule isolerer derimot riktig godt, og det kan bli helt lunt derinne, bare man får laget en god varmelås. Ja, du har sikkert hørt om kuldegrop, men det er varmelåsen som holder på varmen, når du sørger for å lage sovebriksene høyere oppe enn taket på inngangen.

Men snøhule nå, det kan bli vanskelig. I hvert fall her i lavlandet, der snølaget ikke er det helt store ennå. Det finnes råd for det også, men det krever litt arbeid. Redningen er en «quinzee»:

 • Ta med spader og snøskuffer og dra til skogs
 • Legg dere ned på bakken for å se hvor stor diameter snøhytta minimum må ha
 • Kast snø sammen i en diger snøhaug
 • La snøen få sette seg. Dette kan ta fra en halv time til flere timer, avhenging av snøens konsistens
 • Stikk kvister om lag 30–35 cm inn i snøhaugen fra utsiden. Dette er til hjelp når dere skal grave ut hula, slik at dere ikke lager for tynne eller for tykke vegger
 • Grav ut hula. Her er det viktig å få rundet av og jevnet ut taket fint, akkurat som i en snøhule
 • Tett gjerne igjen inngangen med en sekk, så du slipper trekk (tips fra Tursiden.net, en anbefalelsesverdig nettside om friluftsliv).

En god varmelås kan være litt vrien å få til dersom det er lite snø. Enten dropper man den, eller så må man lage haugen så stor at det er mulig.

Man jo ikke sove i snøhytta, men likevel:

God natt!

 

Noen ord om sikkerhet

En slik snøhule kan ha lettere for å rase sammen enn en tradisjonell snøhule i fokksnø. Det er derfor viktig at ingen går oppå hula når noen er inne i den, og at man er oppmerksom på at den kan rase sammen.

 • Jo lenger snøen får sette seg, desto mindre er risikoen for at den faller sammen
 • Stå på knærne når du graver deg innover. Da er det lettere å grave seg ut, om du skulle være uheldig å få taket i hula ramlende over deg
 • Det bør alltid være minst én person på utsiden som kan hjelpe til med å grave ut eventuelle personer fra snøhytta om den skulle rase sammen
 • Det kan være lurt å ødelegge hytta når dere går fra den, så ingen nysgjerrige sjeler ender opp i en sammenrast snøhytte

På bloggen Turting.com kan du forøvrig lese om hvordan du kan lage en iglo av løsnø – ja, du leste riktig. Alt du trenger er en Igloo Maker. På bloggen er det mye annet spennende lesestoff om friluftsliv. Stikk innom, da vel.

VIL GLEDES JULEKALENDER. Lysbilde-nostalgi – vi skjønner at været har vært ruskete i løpet av natta, når kjøkkenet i snøhula er snødd ned.

VIL GLEDES JULEKALENDER. Lysbilde-nostalgi – vi skjønner at været har vært ruskete i løpet av natta, når kjøkkenet i snøhula er snødd ned.

5 Kommentarer

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Det hadde jeg helt glemt – jeg la likegodt lenken inn i innlegget. Håper dere får litt snø der i nord snart 😀

   • Det var hyggelig! Det er ikke ventet snø i kommende langtidsvarsel, så du må gjerne poste flere barmarksfrostaktiviteter på julekalenderen!!

 1. Et herlig tips for den som bor i områder med mye skog og lave temperaturer.

  Er det snø, er det skavler her på Nord-Vestlandet, så begynner å bli noen år siden jeg prøvde en snøhytte. Men er jo en morsom overnatting, eller bare noe å spa opp i hagen nå i førjulstida for de som har snø.

  Min erfaring er at det er best å vente to timer før en begynner å grave. Da rekker en også å samle litt ved, fyre et bål og koke opp en god omgang med kakao. Med litt ekstra ved er bålet en kjekk plass å varme og tørke seg når en er ferdig med gravingen.

  For å tette inngangen er en sekk akkurat passe, slik at en slipper trekk.

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Ja, man blir lett våt av å grave huler, det er helt klart et minus. Lurt å tette inngangen med sekken, det tar jeg likegodt med i teksten 😀

Legg gjerne igjen en kommentar