Rotekassa
Skriv en kommentar

Er det typisk norsk å være fri til å drive friluftsliv?

MED RETT TIL Å PADLE LUFTMADRASS. I andre land er det ikke alltid en selvfølge å kunne padle nedover elva, hverken på luftmadrass eller i kano.

MED RETT TIL Å PADLE LUFTMADRASS. I andre land er det ikke alltid en selvfølge å kunne padle nedover elva, hverken på luftmadrass eller i kano.

Jeg skal ikke gå dypere inn i den verserende debatten om forsøk på å definere norsk kultur, annet enn å ønske lykke til til de som tror de kan fastholde denne flyktige størrelsen med jernhånd. Men jeg kan ikke la være å tenke på et nokså unikt trekk ved Norge, nemlig våre muligheter til å drive aktivt friluftsliv.

Hadde Petter Northug vært en innbarka friluftsentusiast (hvilket han kanskje også er) og blitt spurt om hvordan det er å drive tradisjonelt friluftsliv i Norge, tror jeg han ville svart «Det e så lett!» på klingende trøndersk. For jammen meg har vi det enkelt her til lands: Mange av oss kan pakke sekken og gå i mer eller mindre vilkårlig retning ut i det fri og finne en leirplass. Bare vi følger alminnelig fornuft og retningslinjene i allemannsretten, kan vi uten videre slå leir og nyte villmarkslivet. Det er ingen selvfølge ellers i Europa. Faktisk er det bare Norge, Sverige, Finland og til dels Skottland som har en lovfestet allemannsrett.

Så hva gjør man om man er på telttur i land uten allemannsrett? Har du prøvd deg på godkjente eller tvilsomme overnattinger under åpen himmel, for eksempel nedigjennom Europa?

Del gjerne dine erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet!

MED RETT TIL Å TELTE. Et lite skilt viser vei til en liten leirplass i en av de danske statsskogene.

MED RETT TIL Å TELTE. Et lite skilt viser vei til en liten leirplass i en av de danske statsskogene.

Legg gjerne igjen en kommentar