Friluftsliv, Rotekassa, Video
Kommentarer 2

12 tips til å lage film om friluftsliv

I 2011 fikk jeg endelig begynt med noe jeg hadde drømt om lenge: Å lage film. Turfilm. Det ble blant annet til en film om luftmadrasspadling med familien tre dager ned en lokal elv og enda en film om luftmadrasspadling, denne gang langs en skitten elv i Vestfold med Håkon (han har faktisk blitt med på tur etter dette). Det ble også til en packrafttur som skulle gått fra Drammen til Drøbak, men endte opp i Holmestrand på grunn av sykdom. Og en film fra padling i magiske Gautefall, en film som endte opp som vinner av amatørfilmkonkurransen på Fjellfilmfestivalen i 2012.

Det har vært litt stille på filmfronten her en stund mens andre oppgaver og prosjekter har lagt beslag på tiden. Med nye prosjekter på gang er det på høy tid å ta opp tråden igjen. Men hva er det egentlig jeg skal huske på når jeg skal lage film? Og hva burde jeg gjort annerledes med de filmene jeg allerede har laget? Her er mine husketips til å lage turfilm. De er ikke hogd i stein, men avhenger selvsagt av prosjektets egenart.

 1. Planlegg og vær på forkant. Selv om det skjer mye uforutsett på tur, er det også mange ting vi vet om. Tenk ut noen scener du vil ha i boks på forhånd. Kjenn til aktiviteten og menneskene du skal filme og prøv å forutsi hva som kommer til å skje.Da slipper du også å komme hjem med en masse klipp du ikke trenger.
 2. Fortell en historie. Ha en rød tråd og følg den.
 3. Hold kameraet i ro. Det kan lett bli litt masete med vinglete kameraføring og zooming inn og ut i ett vekk. Bruk gjerne stativ.
 4. Ikke hold kameraet i ro. Rolige panoreringer, gjerne på stativ eller skinne, kan gi liv til bildene. Bruk med måte.
 5. Husk å filme mange, korte kutt (noen få sekunder) relatert til temaet. Bruk det i overganger mellom scener eller til å bryte opp lange sekvenser. Kan brukes til å skape tempo, men kan også brukes til å skape variasjon i en ellers rolig scene.
 6. Skap variasjon. Sørg for å få både landskapsbilder og nærbilder og film fra ulike vinkler.
 7. Ha fokus på lyd. Lyd er halve opplevelsen sies det. Kanskje til og med mer. Sett på en ekstern mikrofon på kameraet eller ta opp lyd med en separat opptager. Bruk vindhette i blåsevær.
 8. Noen ganger er det når du har minst lyst til å filme at du får mest igjen for det: Når stormen hyler, kreftene slipper opp eller brødskiva går i bakken med påleggsiden ned.
 9. Kort og godt. Styr unna lange, kjedelige sekvenser når du redigerer. Bryt dem eventuelt opp med små kutt, gjerne nærbilder. Mellom to og seks sekunder kan være et utgangspunkt, selv om lengre sekvenser selvsagt også har sin plass.
 10. Kill your darlings. Noen ganger har vi jobbet hardt for et klipp, eller har andre grunner til å bli følelsesmessig knyttet til et filmklipp. Også selv om det ikke fungerer. Husk at seeren neppe har samme følelsesmessige tilknytning som deg. Slett det.
 11. Enkle overganger. Vær nøktern med overgangene mellom forskjellige klipp. Bruk brå kutt, ton ut (fade) og oppløs (dissolve). Det er normalt bildene, og ikke overgangene, som skal være i fokus.
 12. Velg musikk som passer bildene. Sørg for å ha nødvendig tillatelse til å benytte musikken, enten ved kjøp av lisens eller ved bruk av musikk med såkalt Creative Commons lisens.

Jeg har med vilje ikke skrevet noe om kamerautstyr. Joda, kameraet er viktig, men hvordan du bruker det og bildene fra det er enda mer viktig. Har du egne tips som du synes burde vært med er det topp om du deler i kommentarfeltet, enten det er tekniske tips eller tips til innhold.

2 Kommentarer

 1. Hvilket program redigerer du filmene i?
  Jeg bruker Windows Live Movie Maker og iMovie når jeg redigerer på iPad.
  Jeg fant nettopp et gratis program som heter HitFilm. Det er kun gratis frem til 4. februar.

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Jeg har brukt Sony Movie Studio 11 Platinum til filmene (mener versjon 13 er ute nå). Her er det virkelig mye kontroll for relativt små penger. Framover gir jeg meg i kast med Final Cut Pro X.

Legg gjerne igjen en kommentar