Barn og friluftsliv, Friluftsliv, Rotekassa, Turtips, Utstyr
Kommentarer 2

Vindsekken – mer enn en uværsvenn

Vindsekken – en venn i vinterstormen. Og mye mer.

Vindsekken – en venn i vinterstormen. Og mye mer.

 

Mange vil sikkert synes det er fornuftig å ta med en vindsekk som ekstra trygghet på vinterfjellet. Men i skogen?

Vindsekken, eller nødbivuakken om du vil, er en av de turgjenstandene som vi kanskje aldri får brukt til det den kanskje egentlig er tiltenkt. Og bra er vel egentlig det. Men den trenger ikke å bli liggende ubrukt i sekken i påvente av vinterstormer av den grunn. Vi har hatt glede av vindsekken året rundt. Ja, det er nesten litt komisk å innrømme det, men den ble med på en kryssing av Hardangervidda sommerstid en gang. Jeg skynder meg å understreke at det var for mange år siden. Rent faktisk føltes det til tider ikke særlig sommerlig ut på akkurat den turen, og vi hadde flere ganger gleden av å stikke kroppene i sekken ved rast for å holde på varmen.

En vindsekk virker nærmest som en dampsperrepose, så det kan fort bli ganske lunt inne i den. Det kan det være fint å utnytte om man har med kropper som lett blir nedkjølt, for eksempel mindre barn. Her er noen tips til alternative bruksområder for vindsekken:

 • Bruk den som dobbelt bivuakk til soveposene ved overnatting under åpen himmel. Selv om den kanskje ikke er vanntett, kan den ta unna litt snø eller lett regn.
 • Stikk beina eller hele kroppen ned i den fra toppen ved rast.
 • Lag en levegg ved å spenne den ut mellom to ski.
 • Bruk den som leketelt.
 • Bruk den som seil (tips fra turting.com).

Joda, det kan virke overflødig å drasse på vindsekken når man har med telt. Men vi har hatt så mye glede av den at vi likevel vil slå et slag for den. Og særlig om barna er med. Anbefales, og ikke bare til fjells, men også på kalde dager til skogs.

2 Kommentarer

 1. Smart tips! Vi bruker ofte ein fjellduk på samme måte. Den er litt tyngre, men er god og varm for små barn på tur. Sidan vi bur i Odda, heimstaden til Jerven-duken, er det vel kanskje eit must å ha mes seg noko slikt på tur. 🙂

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Fjellduken er et fint tips! Den er jo også god og varm. Vi har ikke fått testet den selv, men vet at mange er glad i den.

Legg gjerne igjen en kommentar