Mikroeventyr
Kommentarer 9

Årets sprøeste bokprosjekt innen friluftsliv?

Høsten 2013 sitter undertegnede smilende for seg selv og fikler med et nytt bokprosjekt om korte, miniekspedisjoner i nærområdene.

Samtidig, et sted inne i storbyjungelen i Oslo, jobber journalist, skribent og fotograf Marius Nergård Pettersen med samme tematikk. Antakelig også med et lurt smil om munnen. En dag oppdager vi at det faktisk er nøyaktig samme prosjekt vi jobber med på hver vår kant. Her kunne det vært duket for et brutalt oppgjør i en mørk avkrok av norsk friluftslitteratur.

I stedet velger vi å slå oss sammen.

Marius er en knakende god fotograf og skribent (stikk innom manepe.no og se selv) og aktuell med den nydelige boka Oslos nære villmark. I et halvt år har vi nå eltet og knadd, ruget på og pleiet prosjektet. Og gledet oss. Veldig. Nå er det endelig tid for å lansere det:

 

Steget til siden header3

 

Eventyrere. Vi ser dem overalt. I bøker, blader. På film. På de høyeste toppene, i de fjerneste land. Men vi. Vi er låst i hverdagen. Vi er foreldre. Vi er arbeidsmaur. Stort sett drømmer vi mer enn vi opplever. Men er det ikke mulig å finne eventyrene her og nå? I de små rommene som hverdagen gir oss? Jo, sier vi. Det er mulig å finne eventyr. Mikroeventyr.

Et mikroeventyr er en kort tur eller ekspedisjon på ett til tre døgns varighet, spesialtilpasset til å passe inn i en helg eller mellom to arbeidsdager. Skiller seg fra en vanlig tur ved å være basert på en konseptuell idé, og skal på tross av enkle midler og nærhet til hjemmet representere et solid steg vekk fra hverdagen.

Mikroeventyr som begrep ble først introdusert av briten og eventyreren Alastair Humphreys. Nå tar vi det inn i en norsk kontekst i bokprosjektet Steget til siden på Cappelen Dam forlag. De neste halvannet årene skal vi ut på tjue forskjellige mikroeventyr. Noen upretensiøse. Noen strabasiøse. Noen komiske. Og noen vi antakelig burde latt bli på tegnebrettet.

Mikroeventyrlogo_liten

På nettsiden Steget til siden vil du finne siste nytt om prosjektet. Her legger vi ut bilder, filmsnutter og annet stoff om mikroeventyrene gjennom hele prosjektperioden. På facebooksida Mikroeventyr finner du lenker til innlegg om turene. Facebooksida er også et forum vi håper du vil bruke til å dele dine egne mikroeventyr.

Bli med oss, da vel!

9 Kommentarer

 1. Dette prosjektet er jo ikke så langt unna konseptet til Minituren. Jeg tror dette vil gi synergier og hjelpe flere foreldre å komme seg ut i naturen med barna. Lykke til hilsen #minituren

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Takk skal du ha, Øivind. Mikroeventyr med barn er topp. Det har blitt noen artige turer med dem opp igjennom årene. Bokprosjektet til Marius og meg er nok i hovedsak rettet mot voksne, selv om det kan hende det blir en tur eller to med barn også underveis i prosjektet.

 2. Dette tar jeg med meg til mine egne turer og turer med barna. Skal bli gøy å følge dere og se hva nytt som dukker opp. Dine luftmadrassturer er jo episke. Ellers har vel bloggeren og fotografen bak backpackingnorth.com (mark Roberts) brukt begrepet brovernighter for tilsvarende turer med litt ekstra på baklomma (hvis det er ment for voksne)

  Ønsker dere uansett lykke til med konseptet.

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Takk for hyggelig kommentar, Ole. Blir gøy dette, ser ikke bort fra at luftmadrassen skal på vannet igjen. Tror vi lar baklomma forbli tom på disse turene 🙂

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Det er kult om du deler egne mikroeventyr på Facebooksida Mikroeventyr.

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Herlig! Hyggelig med følge på turene 🙂

 3. Bra jobba Mikkel og sikkert vært et spennende og langt prosjekt som er godt å få avslutta. Lykke til med salg og videre prosjekter ute i den ville og vakre naturen:)

Legg gjerne igjen en kommentar