Rotekassa, Sykling, Terrengsykling, Tursykling, Utstyr
Kommentarer 6

Telt, tarp eller bivuak på sykkeltur med lett oppakning?

Et skikkelig helårstelt er et sikkert valg på fjellet vinterstid. Men det fyller. Mye. Her et Hilleberg Soulo.

Et skikkelig helårstelt er et sikkert valg på fjellet vinterstid. Men det fyller. Mye. Her et Hilleberg Soulo. Sykkelen er forøvrig en Pugsley fatbike fra Surly. Ikke dum på fjellet vinterstid den heller.

Jeg har ikke noe religiøst forhold til noen av delene, enten det er telt, tarp, eller bivuak (på godt norsk rett og slett soveposeovertrekk). De har alle sine fordeler og ulemper. Og det har vært lett å velge det ene framfor det andre til ulike turer. Inntil nå. For på overnattingstur med terrengsykkel blir vekt, og ikke minst volum, helt avgjørende. Det er rett og slett grenser for hva det er praktisk mulig å ha med seg på sykkelen dersom den skal kunne håndtere terreng. Minst og lettest blir plutselig mye viktigere enn før, der et kilo fra eller til ikke var så avgjørende på fottur, skitur, i kano eller packraft. Samtidig stiller ulike årstider og vind og vær fortsatt sine krav.

I tabellen under har jeg listet opp noen punkter til sammenlikning. Jeg må straks ile til og innrømme at min erfaring med tarp begrenser seg til svære presenninger fra byggevarekjeder. De er velegnet til båltur, men ikke til sykkeltur med lett oppakning, også kalt bikepacking, om vi skal være litt internasjonale (om du har et godt ord for dette på norsk hører jeg gjerne fra deg!). En ultralett silikonbehandlet duk skal få gjort noe med min sviktende erfaring med lette presenninger i tiden som kommer.

Sammenlikning telt, tarp og bivuak

En høyst uformell sammenlikning av telt, tarp og bivuak (soveposeovertrekk).

I tabellen kunne en også tatt med hengekøye, og det finnes også en rekke ulike mellomting mellom telt, tarp og bivuak på markedet. De aller letteste teltene på omlag ett kilo kan faktisk sammenliknes i vekt med et system bestående av en lett tarp, bunnduk og eventuelt et ultralett myggtelt, samtidig som de fortsatt har mange av fordelene ved et telt. Nei, bolig er et vanskelig tema.

En bivuak, eller soveposeovertrekk, om du vil, lokker med eventyr under åpen himmel. På bildet nyter jeg vårsola i en Bugaboo II Bivy fra Integral Designs

En bivuak, eller soveposeovertrekk, om du vil, lokker med eventyr under åpen himmel. På bildet nyter jeg vårsola i en Bugaboo II Bivy fra Integral Designs.

6 Kommentarer

 1. Gro sier

  Har et lite lett North Face telt som jeg bruker på soloturer også på sykkel. Holder mygg, vind og regn på avstand og veier ikke stort mer en en liten sovepose. Plass til to, står på svaberg uten plugger og er rett og slett genialt! Ville aldri byttet ut den mot en presenning sommerstid, nå jeg ingen stor tilhenger av mygg da…

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Det kan være godt å slippe unna myggen til tider, ja 🙂 Hvilken North Face-modell har du?

 2. Flott innlegg! Jeg er veldig tilhenger av Helsport sitt superlight 1-2 pers. telt. Det veier svært lite! Likevel, sove under åpen himmel er fantastisk når forholdene er rette for det.

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Har et eldre Helsport Ringstind selv. Ringstind Superlight som du nevner er helt klart et interessant telt i denne sammenheng.

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Ja, jeg må absolutt få brukt min litt mer. Grubler litt over hvilke løsning jeg skal gå for med hensyn til isolering …

Legg gjerne igjen en kommentar