Barn og friluftsliv, Friluftsliv
Kommentarer 4

Om mekregauker, stjernehimler, barn og friluftsliv

Teksten under er et utdrag av forordet jeg skrev til boka Vill glede, friluftsliv med barn året rundt. Jeg tror jeg prøvde å si noe om at man ikke trenger å dra langt avgårde for å oppleve eventyret med barn. Opplevelsene ligger og venter rett foran tuppen på den vesle gummistøvelen:

Jeg vet det ikke, men jeg gjetter på at du har det litt som meg. At du har en helt spesiell opplevelse fra friluftsliv i barndommen. En opplevelse som du har båret med deg hele livet, og som gjorde at nettopp du fikk et varmt hjerte for friluftsliv. Selv tenker jeg tilbake på en sommerkveld ved Spålselva i Nordmarka for mange år siden. Pappa og jeg ligger i teltet. Egentlig burde vi sovet begge to, men den lyse natta er full av lyder utenfor, og jeg ligger med øynene så vidt åpne og lytter. Måltrosten synger litt vemodig et sted der inne i skogen, og det kommer et stille brus fra elva. Og så, en rar lyd oppe fra kveldshimmelen, nærmest som mekring. – Det er mekregauken, det, sier pappa.

Der og da ante jeg ikke at mekregauk var et annet navn for den langnebbete vadefuglen enkeltbekkasin, men det spilte for så vidt ingen rolle, for det gjorde bare øyeblikket enda mer magisk. Og slik gikk det til at lyden fra mekregauken lullet meg i søvn, og sommernatta ved Spålselva brente seg fast i bevisstheten min for alltid, sammen med mange andre, liknende opplevelser.

Bålhimmel

Slå av TV-en og PC-en og slå heller opp teltet.

En dag fikk jeg barn selv. Og i vår travle tid er det fort gjort å tenke at da må friluftslivet settes på vent til barna blir store nok. Men store nok, når er egentlig det? Det handler om å finne fram fascinasjonen av de små tingene som vi glemte på veien fram til voksenlivet, om å bøye seg ned i barnehøyde og la seg begeistre av stort og smått ute sammen med barna. Friluftsliv har ingen aldersgrense.

Få ting motiverer barn mer til å bli med på tur enn nettopp utsikten til å overnatte ute. Og det er ikke rart: Når skumringen siger inn over landskapet og gjør plass til natta, vokser turen inn i oss på en annen måte enn på dagstur. Du kommer ikke bare ut i naturen. Du kommer inn i naturen. Det handler om å få ekte opplevelser og ha det gøy sammen ute. Det handler om Vill glede.

Selv om det er en klisjé, er det vanskelig å komme utenom at veien er målet: Barna lever i nået og må oppleve glede og mestring på tur. Friluftsliv med barn handler mest av alt om det som skjer her og nå, ikke nødvendigvis om et mål langt der borte eller høyt der oppe.

Slå av TV-en og PC-en og slå heller opp teltet. Det er oppe på fjellet, inne i skogen eller ute på fjorden minnene ligger og venter på at vi skal plukke dem opp og bære dem med oss resten av livet. Og kanskje barna om mange år, en gang når de har blitt store, tenker tilbake på en gang de var på tur med familien, og sier at ja, det var der jeg tapte mitt hjerte til friluftsliv.

Der, ved siden av bålet, under stjernehimmelen, inne i skogen.

God tur!

4 Kommentarer

  1. Live H. Pedersen sier

    «Friluftsliv har ingen aldersgrense». Kanskje den viktigste setningen i hele artikkelen!! 🙂

Legg gjerne igjen en kommentar