Barn og friluftsliv, Rotekassa, Ting å gjøre
Kommentarer 17

Utebursdag – feiring i friluft

Barnebursdag. Sjokoladekake i taket, brus på gulvet, ville hyl, knasende leketøy under skoene og snørr og tårer.

Ok, nå smører jeg tjukt på – det kan være hyggelig nok å feire bursdag hjemme. Ulempen er blot at barna, i hvert fall hos oss, får litt begrenset plass å boltre seg på. I stedet har vi gjerne valgt å legge feiringen til gymsalen i den lokale skolen. Barna elsker det. Enten de svinger seg i tauene, balanserer på bommer, spiller ball, leker sisten eller turner på mattene – å få være i aktivitet sammen er noe av det beste.

UTEBURSDAG. Natursti er en god, gammel klassiker. Du finner mange fine på nettet

UTEBURSDAG. Natursti er en god, gammel klassiker. Du finner mange fine på nettet.

Men hvorfor ikke ta bursdagsfeiringen ute i friluft? Vi har hatt sein bursdagsfeiring i sludd under den lokale gapahuken med matlaging på bål, overnattingsbursdag i lavvo, eller som i dag: Natursti med innlagte aktivitetsposter. Under får du en liten håndfull tips til noen aktiviteter dere kan ha på utebursdagen.

Inn i mørket

Dra en lang snor eller et tau sikksakk mellom trærne i lett ulent terreng. La snoren være løs, slik at det går an å følge den med hånden hele veien. Sett bind for øynene eller ta hettejakken på bak-fram og følg snoren.

UTEBURSDAG. Selv en nokså åpen skog blir spennende med bind for øynene

UTEBURSDAG. Selv en nokså åpen skog blir spennende med bind for øynene.

Treffsikker?

Heng noen blikkbokser opp mellom to trær. Lag en liten ertepistol ved hjelp av en halv ballong som du teiper fast til en dorull. Putt tørkede erter eller bønner ned i ballongen, dra til og slipp. Ertene skytes ut med stor fart, og vi skyter derfor ikke på hverandre. Blant ungene går skytevåpenet under navnet «dasshagle».

UTEBURSDAG. Skyting med erter treffer blink

UTEBURSDAG. Skyting med erter treffer blink.

Å ta seg vann over hodet

Ta noen hyssingstumper og bind løkker litt større enn to knyttnever rundt greiner og tynne stammer i et eller flere løvtrær. Trekk en snor sikksakk gjennom alle løkkene og tre den gjennom hanken på en kopp. Fyll koppen med vann. Nå skal deltakerne føre koppen gjennom hele banen og søle minst mulig vann på veien. Det er bare lov å bruke én hånd. Det morsomste er helt klart når barna må samarbeide, men man kan også velge å la de gå gjennom hele banen etter tur, særlig hvis banen er kort. Bli enige om hvor mye vann det minst skal være igjen i koppen for å nå målet.

UTEBURSDAG. Samarbeidsoppgaver er gøy på bursdag

UTEBURSDAG. Samarbeidsoppgaver er gøy på bursdag.

UTEBURSDAG. Nesten i mål og fortsatt med vann i koppen

UTEBURSDAG. Nesten i mål og fortsatt med vann i koppen.

Spar på vannet

Ta en vanndunk og stikk fire–fem hull oppover siden av den med en syl. Hullene bør ikke være mer enn to–tre millimeter i diameter. Fest dunken til et tre i valgfri avstand til en bekk. Gi laget to–fire kopper og la dem fylle dunken på kortest mulig tid. Når de oppdager at det er hull i dunken, stiger stressnivået til nye høyder.

UTEBURSDAG. Stressnivået når nye høyder når de oppdager at det er hull i vanndunken. Dette er en flott samarbeidsoppgave

UTEBURSDAG. Stressnivået når nye høyder når de oppdager at det er hull i vanndunken. Dette er en flott samarbeidsoppgave.

Slakk line

Hvor mange deltakere greier å gå over en slakk line? Les mer om slakk line her.

UTEBURSDAG. Slackline, eller slakk line, om du vil, er gøy og utfordrer balansen

UTEBURSDAG. Slackline, eller slakk line, om du vil, er gøy og utfordrer balansen.

Reflefksløype – høstmørkets sikre vinner

Her er det mulighet for mange varianter. For de minste er det kanskje best å følge en sti, eller hva med å gå på isen rundt et islagt tjern? Sett opp en løype og la barna telle refleksene. Hvem kommer nærmest det riktige antallet? For de større kan det være spennende med en løype i skogen utenfor stien. Da kan det være lurt å sette opp løypa i en skog som er avgrenset til alle sider, så deltakerne kommer seg gjennom uten å gå seg bort.

 

Listen kunne selvsagt vært mye lenger – bare fantasien setter grenser for hva vi kan finne på ute. I dette innlegget finner du flere forslag til aktiviteter til utebursdag. Og vinterstid? Det kan du lese mer om i blogginnlegget Utebursdag på vinteren.

Kom gjerne med flere forslag i kommentarfeltet!

17 Kommentarer

 1. Oddlaug Trefall sier

  Høyres ut som ei fantastisk morsom bursdagfeiring, både for store og små. Skal ta ideene med videre når barnebarna skal feire sine bursdager.
  Mvh Oddlaug Trefall.

 2. Pingback: Fem aktiviteter til utebursdagen | Vill glede

 3. Supert..vi driver «gøy på landet bursdagsfeiring » på Trommestadtunet på Hisøy.. Har blitt en supersuksess.. Barn elsker uteliv..lavvo..dyr..ridning..aktiviteter etc..

 4. Helt topp. Skal ta mange tips herfra når jentene mine skal feire i skogen neste måned. 🙂 Takk!

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Så gøy å høre, ha en kjempefin bursdagsfeiring!:D

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Kjempekoselig å høre, Marianne, tusen takk for tilbakemelding 😀

 5. Live H. Pedersen sier

  Fantastisk! Jeg skjønner ikke hvorfor ikke ALLE har barnebursdagene ute…!?! (Kan jeg si som ikke har fått gjennomført mer enn to av februar-ungens 5-6 barnebursdager utendørs, mai-ungens er går liksom litt mer av seg sjøl.)

  Neste gang kan jo ungene lage sine egne muffins på bålet også! (Sikkert ingen nyhet, men her kommer’n likevel:) Skjær av toppen på en appelsin og spar på den. Grav ut så mye av appelsinkjøttet du klarer med skje og kanskje litt hjelp av en kniv. Med litt øvelse blir det både ferskpresset juice og fruktsalat av dette! Fyll appelsinskallet HALVfullt med muffinsrøre (TORO funker som bare juling, og er jo bortimot uunnværlig om man skulle ha en glutenallergiker i selskapet!). Om fristelsen til å ta bare bittelitt mer røre i blir for stor, er det ingen krise, men du vil etterhvert erfare hvorfor måtehold er en dyd…. Sett toppen av appelsinskallet tilbake på plass og pakk hele greia inn i aluminiumsfolie. Hvis det er viktig at du får tilbake akkurat din, er det lurt å forme toppene/endene av folien til noe morsomt, som kaninører, svanehals, hjerte e.l. Sett pakka inn i glørne og vent 10-20 minutter. Fisk hele greia ut igjen og pakk forsiktig opp – og NYYYYT!!!

  Om det er mye appelsinkjøtt igjen i skallet, kan det ta litt lenger tid å steike muffinsen fordi det er mye fuktighet/væske, men så blir det også ekstra god appelsinsmak. Har forsøkt å steike dem oppå bålrist, uten å pakke inn i folie, og så vidt jeg husker, funka det greit også. Blir jo mye mindre søppel av det!

  Vel bekomme! 🙂

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Kjempekul ide, det må prøves! Takk for at du delte 🙂

 6. anette skaugen guldager sier

  Hei. Jeg ville så gjerne låne bildet av føtter på slakk line til en rapport i Bamble kommune om behovet for flere aktivitetstilbud i skolegården for barn og unge. Noen mulighet for at jeg kan bruke dette? Fotobyline?

 7. Tone Hansen sier

  appelsin og muffins.. super ide. bursdagsfeiring på hytta i påska.

 8. Linda K Ulstein sier

  gutteutebursdag kommende fredag..godt vi har spart på mange dorullhylser 🙂 Takk for gode tips

Legg gjerne igjen en kommentar