Barn og friluftsliv, Turberetninger
Kommentarer 7

Turåret 2011 – et tilbakeblikk

Vi fikk en pangstart på 2011 med skitur tvers gjennom Nordmarka og overnatting på de idylliske ubetjente DNT-hyttene Sinnerdamshytta nyttårsaften og Presthytta 1. nyttårsdag.

Siri og jeg fikk lyst til en liten trugetur og dro likegodt på telttur i nærskogen. Fordelen er åpenbar: Kort reisetid (null!) gir mer tid til oppdagelse og kos.

I vinterferien var det tid for å utforske Blefjell. Det ble til magiske dager med nordlys over vinterfjellet og VM på ski på radioen.

Det ble også tid til en hyttetur med gode venner på nydelige Sveinsbufjellet nord i Skrim – Sauheradfjella naturreservat i februar.

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira i kamp mot verdenseliten i langrenn på 30 km fristil – ingen overnattingstur, men likevel et turminne for livet, der vi gikk fra Songsvann og opp til Camp Steinalderåkeren ved Frognerseteren og fikk sett dramaet fra første parkett.

Mars måned bød på besøk i eventyrskogen i Trillemarka med min gode kammerat Lars fra Danmark: Ulvelav, gamle grankjemper, ruvende tørrfuruer, spurveugle og gnistrende vakre vinternetter – det var lett å miste sitt hjerte til dette nydelige, ville høydedraget mellom Numedal og Sigdal.

I påskeferien pakket vi bort skiene, satte oss på bussen til Hokksund og tok beina fatt gjennom Øvre Eikers skoger. Orrfuglleik og små smørhull av gammelskog lå på lur inne i det store skogsbruksområdet og ga oss en spennende reise gjennom skogen nord for hjemmet vårt.

Det renner en liten elv ikke langt fra huset vårt. For liten til kano, men akkurat passer stor til luftmadrass. Vi tok på oss billige våtdrakter fra Europris, hentet spesialimporterte luftmadrasser fra A/S Harald Nyborg, pakket dobbelt vanntett og dro på en tre dager lang oppdagelsesferd ned elva.

Det er gøy å være på tur med mamma og pappa. Det er kanskje enda gøyere å dra på tur med andre barn. Vi tok turen til Sigridsbu på Blefjell med Barnas Turlag.

Et par kilometer vest for Holmestrand starter en liten bekk. Tredve kilometer lenger sør har den blitt til en elv, som render ut i Tønsbergfjorden. Håkon og jeg ville forsøke å utforske mest mulig av dette vassdraget. På luftmadrass!

Du kan se en kortfilm fra turen her: Holmestrand – Tønsberg på luftmadrass

I slutten av juli reiste vi på en seks dager lang tur med packraft i Gautefall med barna. Det ble til tre mil med padling og overbæringer, mens vi fulgte en perlerekke av sjøer og tjern, bunnet sammen av en liten elv. Den brutale tragedien 22. juli, med bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, lå som en skygge over oss de første dagene, men etterhvert ga vi os hen til magiske Gautefall. Det var godt å være på tur sammen, med masser av tid til ettertanke – og til bare å være.

Du kan se en vakker kortfilm fra turen her: Packrafting i Gautefall

Håkon og jeg hadde store planer: Gå og padle fra Drammen til Drøbak på en helg, vel å merke via sørspissen på Hurumlandet. En saftig halsbetennelse fikk oss ned på jorda igjen og vi endte i stedet opp i Holmestrand.

En kortfilm fra turen finner du her: Video – Når halve distansen er dobbelt så godt.

I høstferien ville vi på sykkeltur, men knapp tid og våte dager reduserte mulighetene for langtur. Det ble likevel til en deilig tur, der vi også lærte at det kan være greit med telt selv om det ikke er meldt regn.

Siri og jeg hadde bestemt oss for å nå en tur sammen før jul. Det holdt hardt. Men da vi et kort øyeblikk fikk se måneformørkelse og senere stod i lyset fra fullmånen under stjernehimmelen, var alt glemt. Og selv om vi ikke var langt hjemmefra, føltes det som om vi var langt vekk, der vi lå og leste i det lille teltet – i villmarka rundt hjørnet.

7 Kommentarer

  1. Asle B.Rindsem sier

    2011 må ha vært et allsidig og godt tur-år. Vi er heldig som bor i Norge, og som har de fire årstidene og «boltre» oss i med dertilhørende turutstyr. Varierende, er vel et ord man godt kan bruke om de norske årstidene. Det er kun opp til oss og vite å ta vare på, og gjøre oss nytte av den naturen som vi til enhver tid har tilgang til. Og bruke den med tanke på at vi også skal overlevere den til neste generasjon. Trivelig og lese dine historier. Ser fram til å lese flere av disse.

    • Ja, vi er heldige her i Norge, men har, som du skriver, et ansvar for å ta var på landet til framtidige generasjoner. Vi får håpe på et godt, variert turår i år også.

  2. Pingback: Turåret 2012 – et tilbakeblikk | Vill glede

Legg gjerne igjen en kommentar