4 x Norge på tvers

Du ser dem på TV. Du leser om dem i blader og aviser eller snubler over dem på nettet. Folk som tar seg fri fra jobb og forpliktelser og dyrker sin lidenskap innenfor friluftsliv og kanskje til og med drar på langtur (det burde vært en lov mot slikt) og går Norge på langs og på kryss og på tvers.

Og det er da den kommer. Følelsen. Følelsen av å sitte fast i hverdagen. Av uforløst lengsel etter eventyr. Av å stå på stedet hvil mens klokka ubønnhørlig tikker og tidsklemma klemmer. Vi tror ikke vi er alene om akkurat det.

Men hvorfor prøver vi det ikke bare selv? Det går jo an å dra på langtur uten si opp jobben, selge huset og låne bort akvariet. Greit nok, Norge på langs blir i lengste laget for vår del i løpet av en skoleferie. Men Norge på tvers? Til fots? På sykkel eller på ski? Eller hva med kano? Eller enda bedre: Hva med å ta turen både til fots, på sykkel, på ski og i kano?

Gå kort med barna, sa vi. Bruk nærområdene. Gjør det enkelt. Eventyret venter rett rundt hjørnet. Og vi gjorde det, lenge: Brukte nærområdene, gikk kort, eller i hvert fall nokså kort. Gjorde det enkelt. Ja, vi skrev til og med en bok om det. Så hva er nå dette? Langtur med barn? Fire ganger Norge på tvers? Er alle prinsipper kastet på båten, forlatt i en steinrøys en høstdag vi kom på verre tanker?

Nei. For all del. Nærfriluftsliv med barn er et godt friluftsliv med barn. Det var slik vi startet. Og det er slik vi fortsetter. Så hvorfor gjør vi det? Det startet med en tanke som stille spiret fram, en forsiktig undring, for hvordan vil det egentlig være å dra på langtur med barna? Kan vi lære noe om oss selv, om vår familie, ved å leve som burhøns med en flortynn hinne av polyamid som ramme om livet vårt: dag etter dag, i en uke, i en måned; i regn, i sol, i snø og kulde? Hva skjer når vi en dag våkner opp på langtur med en tenåring i teltet?

Vi vil kjenne lukta av saltvann i nesa i en Vestlandsfjord, høre heiloens vemodige stemme på fjellet i Midt-Norge og se en bever trekke sølvtråder etter seg i Drammensvassdraget. På samme tur. Oppleve skog og fjell og sjø og vann til alle årstider. Vi vil være så lenge avgårde at det å være ute blir hverdag, at teltlivet blir normalen. I hvert fall for en stund.

Vi vil ha mer tid til nærhet. Vi vil se hva som skjer om vi strekker oss lenger enn noen sinne, mot felles mål, vel vitende at det er alt vi opplever mellom A og B som er det vi egentlig er på jakt etter. Vi vil at barna våre skal kjenne på følelsen av å være en del av noe større, der deres innsats og mestring er viktig. Vi er klar over at dette er høyt spill. At det er barnas glede ved friluftsliv som ligger i potten. Noen ganger må man bare ta en sjanse.

 

NORGE PÅ TVERS – 4 langturer med barn. På sykkel, i kano, på ski og til fots. (Klikk for stort).

NORGE PÅ TVERS – 4 langturer med barn. På sykkel, i kano, på ski og til fots.

 

Oppdatering: Vi gjennomførte fjerde og (foreløpig …) siste kryssing av Norge i februar 2015. Bildene under er et bittelite utvalg av inntrykk fra over ni uker på tur og 1150 km på sykkel, i packraft, til fots og på ski:

7 Kommentarer

 1. Pingback: Norge på tvers | Vill glede

 2. Kult prosjekt og stilig logo! Vi følger som vanlig med, og dere er hjertelig velkomne til å være hos oss når dere passerer Trondheim opp og/eller ned etter vinterturen.

  • Mikkel Soya Bølstad sier

   Så koselig, det vil vi veldig gjerne! 😀

 3. Pingback: Ally McKano på tvers | Vill glede

 4. Pingback: Bunyan Velo – Digital eskapisme på to hjul | Vill glede

 5. Pingback: Norge på tvers i packraft | Vill glede

 6. Pingback: Norge på tvers på ski – Vill glede

Legg gjerne igjen en kommentar