Hvordan lage en enkel naturfilm

Hvordan lage en enkel film

Turgleden er heldigvis stor i Norge og det er en grunn til at Lars Monsens turprogrammer er så populære! Å sitte å se på hans eskapader rundt om i landet og verden er rett og slett bare fascinerende!

Følg oss på Facebook

Visste du at også du har muligheten til å lage en enkel film hvis du har lyst til det? Ja, det er slett ikke vanskelig, men det krever litt planlegging hvis resultatet skal bli bra.

I denne artikkelen skal jeg derfor komme med noen tips til deg som ønsker å lage en naturfilm som du kan dele med dine omgivelser.

Les videre!

6 tips til hvordan å lage en enkel film

Så: du har lyst til å lage en liten film om dine naturopplevelser? Det er slett ingen dum idé og kanskje har du allerede blinket deg ut et prosjekt som du kunne tenke deg å forevige. I dag kan man dele filmene enkelt og nærmest gratis, så her er mulighetene mange.

Følg disse seks tipsene for å en bedre opplevelse av å lage en enkel film.

1. Planlegging

Å planlegge før man går i gang med produksjonen er viktig og ikke minst smart. En Hollywood-film starter aldri med filmingen uten at alle aspektene av filmen er planlagt på forhånd. Bruk dette tipset fra de profesjonelle og legg en plan over hva du ønsker å fortelle med filmen din.

Det kan våre så enkelt som å lage en liste over hvilke bilder du ønsker å ta eller kanskje bare en enkel outline over handlingen. Kanskje skal det være en dialog med i filmen? Du kan naturligvis også gjøre det mer formelt, og da med et manuskript og et storyboard (illustrasjoner av bildene du planlegger å ta). På denne måten holder du i alle fall kontroll over hvilke bilder du har tatt og hvilke som står igjen – da glemmer du ingenting!

Skaff deg bilder med variasjoner

Det gjelder å holder seeren interessert i filmen din, og det gjør du blant annet ved å skaffe deg bilder med variasjoner. De aller beste videoene, og i hvert fall de som lages av ‘vanlige’ folk i gata (eller skogen) er satt sammen av korte klipp som er redigert sammen. Du har garantert opplevd det selv: når kjæresten har filmet noe og så blir det rett og slett kjedelig fordi klippet er for langt! Korte snutter på 10 sekunder er utrolig behagelig å se på, og så unngår du massevis av dødtid.

Med variasjon mener vi også typen bilder man tar. Man har oversiktsbildet som for eksempel viser selve landskapet, og så har vi mediumbilder som ofte inkluderer ett eller flere objekter. Nærbilder kan kuttes ved hodet og skuldrene, som et portrett, eller man kan ha ekstreme nærbilder som viser kanskje bare en del av en person eller et ansikt.

Denne variasjonen er viktig, og det kan for eksempel være veldig virkningsfullt med et nærbilde av en skogsblomst som vaier forsiktig i vinden!

Bryt opp monotonien

Bryt opp i monotonien ved å flytte kameraets posisjon. På samme måte som at det er bra å variere komposisjonen med oversiktsbilder, mediumbilder og nærbilder, er det også bra å flytte kameraets posisjon. Ikke fotografer alt fra øyenivå / stående posisjon. Se etter kreative vinkler, og da helt nede på bakken eller høyt oppe fra et utkikkspunkt. Dette vil gjøre filmen din langt mer interessant for seerne.

Film litt ekstra

Når jeg sier at du skal filme litt ekstra, så mener jeg at du skal starte filmingen litt før ‘handlingen’ begynner og stoppe etter at handlingen er over. Dette gjør det enklere for deg å redigere filmen ettersom du da har noen ekstra bilder å redigere rundt.

Begrens kamerabevegelsen

For mye zooming, inn og ut) eller sveipinger fra side til side kan være distraherende for seeren, og faktisk ødelegge en ellers god historier. Mindre er mer i dette tilfellet!

Masse stillbilder!

Å ta masse stillbilder er veldig bra! Slike stillbilder kan redigeres inn i filmen din som en del av historiefortellingen.

Noen andre kommentarer

Det vil alltid komme en kommentar om utstyr og hva man bør bruke. Her er det så mye å ta tak i at jeg nesten ikke ser for meg dette. Skal man bruke et vanlig videokamera eller kan man bruke et godt fotoapparat med filmfunksjon? Hvordan redigeringsprogram skal man bruke? Hvor kan man publisere filmen? Som sagt: det er 1000 forskjellige spørsmål, så her har jeg rett og slett ikke noe godt svar å komme med.

Jeg kan dog si et par ting, og det er at jeg personlig bruker mitt eget fotoapparat. Det er et Canon 70D og det fungerer godt nok til min bruk. Jeg har ingen ambisjoner om å bli regissør og gi ut spillefilm som skal vises på TV/kino, men å kunne forevige mine turer og opplevelser som jeg kan dele på nett.

En annen ting som er et must å ha med seg er naturligvis et kamerastativ. Vinglete bilder er veldig forstyrrende å se på i lengden, og hvis du er alene og vil filme deg selv når du går så er et stativ helt nødvendig. Tenk på Monsen og hvordan han gjør det. Han setter opp kameraet, går opp til kanonen, padler forbi mens kameraet filmer, går på land, går opp til kameraet og henter det. Det er litt av en jobb, men man får fantastiske bilder!

Lykke til med naturfilmen din!

Ps. I videoen under finner du tips og råd fra en inspirerende og dyktig ung mann. Mye bra tips å finne der, og her er det mye å lære. Videoen er på engelsk.

Written by