Uteaktiviteter for barn – sommer

uteaktiviterer forsidebilde

Vi har definitivt begynt å bevege oss inn i sensommeren, og for barn over hele landet er det bare ca én uke igjen med ferie. Det betyr samtidig én uke med kanskje litt dødtid ettersom mange begynner å komme hjem fra feriereiser, og derfor har jeg kommet opp med en ganske omfattende liste med forslag for uteaktiviteter for barn på sommeren!

Jepp, det kan være en utfordring for oss foreldre å holde barna våre underholdt gjennom sommeren, men det er noen små enkle triks du kan gjennomføre for å redusere antallet ganger du hører ‘mamma, jeg kjeder meg’. Det er bare litt planlegging som skal til og disse aktivitetene vil kunne vare til langt ut på høsten også!

Følg oss på Facebook

Jeg har valgt å dele mine aktiviteter for barn om sommeren inn i forskjellige kategorier, så her er det virkelig masse morsomt å velge mellom. Finner du ikke noe spennende å gjøre her, da må du kanskje ta et lite oppgjør med egen vilje til å finne på noe med / for barna.

Lei av barn som kjeder seg? Les videre!

Aktive leker / spill

* Ballongvolleyball: Har du en liten hageflekk? Spenn opp tau (om så et hoppetau) for å lage et nett. Bruk en ballong som ball og ha to eller fire som spiller mot hverandre. Den første til 21 poeng vinner!

* Teppestafett: Finn frem noen gamle tepper (fortrinnsvis gamle) og la barna trekke hverandre over plenen så fort som de kan. Lagkompisene bytter plass underveis for å gi partneren en liten tur mot mållinjen.

* Minigolfbane: I garasjen eller kjelleren har du etter all sannsynlighet alt det du trenger til dette spillet – pinner til golfkøller, tau til å lage bane og små esker/bokser som fungerer som hull. Lag banen på plenen eller i innkjørselen.

* Lekebilløp i oppkjørselen / bakken: Har du noen gamle lekebiler stående? Tegn opp en start-/mållinje og en to linjer som markerer banen og la løpet begynne!

ballonglek
Man kan ha mye gøy med ballonger!

* Frisbee-tre på rad: Finn en gammel presenning / dusjforheng eller lignende og tegn opp det velkjente mønsteret fra spillet tre på rad – gjerne med tape. Her trenger du ni stk frisbee i to ulike farger. La barna spille tre på rad ved å forsøke å treffe rutene med frisbeen sin. De kan gjerne få to eller tre forsøk pr. runde.

* Mørkebowling med glowsticks: Knekk glowsticks og putt dem inn i ti brusflasker (0,5 eller 1,5 liter). Du har da 10 bowlingkjegler som du kan la barna trille en ball mot i mørket! Kan også brukes til å kaste på blink!

* Twister på plena: Du vet spillet Twister? Spillet hvor man flere spillere setter hånden og føttene på forskjellige fargede felter på et spillbrett som ligger på gulvet. Dette kan du også gjøre på plenen ute, og du kan spraymale brettet på gresset. Sjekk Twister her.

* Utendørs landhockey: Finn noe dere kan bruke som køller, en plastball / ballong og noe som kan fungere som mål. Da har du elementene du trenger for å spille hjemmeversjonen av landhockey!

* Papirbåtløp: Lag papirbåter og arranger kappløp i et lite utendørs plastbadebasseng. Blås gjennom et sugerør for å gi dem fart fremover.

* Hinderløype: Bruk ting som hoppetau, bokser og rockeringer for å lage en hinderløype i hagen. Her blir barna underholdt og får virkelig testet ut evnene sine. Oppmuntre barna til å endre og utvide løypen med sine egne hinder og ideer.

* Barberskumkrig: Har du mye barberskum til overs? Hvis ikke kan du kjøpe billig på Europris eller lignende. Rist boksen i 20 sekunder og si ‘klar, ferdig gå!’. Her skal ungene spraye på hverandre, men kun fra halsen og ned. Spyl av dem når leken er over.

* Spyttekonkurranse med melonfrø: Få fart på kvelden med en litt vennskapelig konkurranse. Utfordre barna dine for å se hvem som sikter best eller spytter lengst!

Kunstprosjekter

* Kroppsmaling: La ungene male seg selv og hverandre med vannbasert maling / sminkeblyanter, og la dem deretter vaske det av i vannsprederen. Gamle shortser / klær anbefales påkledt!

* Blomstermaling: Dypp en hel blomster ned i malingen og bruk den som en malerpensel – da skapes det unike kunstverk.

* Maling med fluesmekker: Bruker du en fluesmekker til å male får du en herlig vri når kunst skal skapes. Ved å velge en smekker med et unikt mønster gir barnet muligheten til å piske frem et unikt mesterverk.

* Fotodagbok: Du har kanskje et gammelt digitalkamera liggende? Eller har barna kanskje mobiltelefon med kamera på? Oppmuntre dem til å dokumentere dagen sin gjennom å ta bilder av det de gjør. Det er virkelig interessant å få se en dag i livene deres gjennom sine egne bilder.

* Solsmeltede fargestifter: Samle sammen alle de knekte og ødelagte fargestiftene du har i huset. Plasser aluminiumsfolie på en plate og deretter legger du kakeformer (f.eks. de du presser ut pepperkaker med) oppå folien. Deretter legger du de ødelagte fargestiftene oppi formene og lar dem smelte i sola. Kan eventuelt også gjøres i stekeovnen. Når de har smeltet presser du barnas nylagde fargekritter ut lar dem tas i bruk.

* Kunstsalg: Hvorfor ikke lage et lite gatesalg av alle disse kunstverkene! Lag en liten stand i nabolaget og la barna bytte på å selge disse unike kunstverkene! Pengene de tjener kan de kanskje gi bort til en veldedig sak, og så lærer de seg litt medmenneskelighet i samme slengen.

Tilbake til naturen

Fuglekasse av ispinner
Bygg en fuglekasse av gamle ispinner!

* Bygg en fuglekasse: Gjennom året kan det være smart å ta vare på ispinner i en boks. Lag en fuglekasse av ispinnene, mal det og heng det opp til fuglene. Husk fuglefrø!

* Camping i hagen: Hele familien eller kun barna kan nyte den store naturen også med hjemmet i nærheten. Lag et lite bål hvor dere kan grille pølser eller smelte marshmellows. Unger elsker å telte!

* Lag et hus for feer: Samle sammen greiner, løv og blomster, bruk tonnevis av fantasi og lag et hus for feene.

* Tur i favorittparken: Bor du i en by som har flere parker? Finn et bykart og få en oversikt over alle parkene. Besøk alle sammen og ha en avstemming over hvilken park som er favoritten deres.

* Insektsjakt: Finn frem en liten hvit eske, en kladdebok og en blyant – og kanskje et forstørrelsesglass hvis dere har. Send barna ut på insektsjakt og be dem tegne hvert spennende insekt de finner. Har du et digitalkamera kan de kanskje ta bilde av insektene og finne ut hva de heter.

* Stjernekikking: Mørkt om kveldene? Lær om stjernekartet og stjerneformasjonene og last gjerne ned appen Star Chart. Appen bruker GPSen og kompasset i telefonen slik at du kan se den samme himmelen på skjermen som du ser over deg. Da får du informasjon om stjernetegn og masse mer! Kjempespennende!

Stjernekikking
Last ned en app på telefonen og se etter stjernebilder!

* Sølekaker: Er det en regnværsdag ute? La barna få grise skikkelig og la dem lage sølekaker med bøttene sine. Dekorer med greiner, løv og blomster. Sol ute? Ingen problem! Bare tilsett vann!

* Skogstur: Gå en tur i skauen og samle inn gjenstander fra Moder Jord. Lag en kollage av tingene når du kommer hjem, og gjerne ved å lime dem på et plate. Det kan bli et flott kunstverk i tillegg.

* Lag en hage: Har man en hage har man også en flott måte å lære barna å dyrke sin egen mat på. Kanskje kan krydderurter være en god idé? La barna lage sin egen lille hageflekk med matplanter, luke ugress og høste inn. De vil være opptatt med dette hele sommeren og så får dere gleden av å bruke dette i maten.

* Picnic: Ta barna med i en park eller egentlig et hvilket som helst sted som er pent og naturlig. Lær dem hvorfor det er viktig å ta vare på det vakre landskapet. Ta gjerne bilder, tegn eller skriv om opplevelsen – og gjerne alt sammen – og lag et lite minne av det til fotoalbumet, scrapbooken eller nettsiden.

* Bondens marked: Bondens Marked arrangeres rundt omkring i Norge, og du finner mer informasjon her. Dette er en glimrende måte å snike inn litt utdanning om næring og å få barna mer interessert i maten de spiser. La barna velge seg noe nytt som de vil smake på!

Moro i nabolaget

* Sykkelparade: Bruker nabolaget å ha en gatefest? Hvis ikke, arranger én! Hør med naboene som også har barn om dere ikke skal la dem få ha en liten sykkelparade. Oppmuntre dem til å dekorere syklene sine med bånd, ballonger, flagg og mye mer. La dem cruise rundt dere mens dere heier på dem! Og husk: det trenger jo ikke å være en gatefest, men det vil sette en skikkelig flott ramme rundt opplegget til de små!

* Jakten på isbilen: Vi har vel alle hørt de velkjente låtene til isbilene vi har i Norge? Som regel blir barna spinnville når de hører disse sangene (og det vet isbilen godt!), men la isbilen kjøre litt forbi boligen deres. Deretter kaster dere dere ut i en jakt på isbilen og en smakfull belønning. Dette blir både spennende og eventyrlig.

Sykkelvask for nabolaget Finn frem en bøtte, en svamp og en vannslange og lag en sykkelvask for nabolaget! Kanskje kan det samles inn litt penger til lokal veldedighet?

Spillekveld for nabolaget Organiser en spillekveld for flere familier hvor dere spiller fotball, kanonball eller fang flagget. Sett fedre og døtre på lag og mødre og sønner på lag. Husk dommer!

* Filmkveld: Har du en slett vegg eller et stort, hvitt laken som du kan spenne opp på en vegg. Se om du får lånt en prosjektor og spill av en film i stort format. Sett ut stoler eller legg ut pledd og nyt kvelden med litt popcorn, brus og annen snacks.

Håndverk

Totempæl tørkerull
Lag en totempæl av tørkerullene dine!

* Borg av pappesker: Sving innom den lokale butikken og ta med deg tilbake en haug av esker. Se på deg selv som en del av byggegjengen ettersom du nok må være ansvarlig for å kutte bygningsdeler av eskene. Ungene kan tape dem sammen og male strukturen sin.

* Steinkunst: Samle inn steiner og mal dem. De kan brukes til hagedekorasjon, papirvekter eller til å male ansikter på. Steinene kan også limes sammen med limpistol.

* Skjellkunst: Samle forskjellige skjell fra fjæra og lim dem på et brett. Dette kan bli et meget pent kunstverk som dere kan henge opp ute eller inne.

* Totempæler: Samle inn doruller eller tørkepapirruller (best) og lag en totempæl! Legg ut en gammel håndduk som konstruksjonen foregår på og dekorerer den med skumle fjes og dyr!

Hjernetrim

* Lag et kart: Hvis ungene dine et par eksempler på kart. Få dem til å tenke på hvordan nærområdet ser ut og få dem til å lage sitt eget kart over dette. Kanskje de kan ta seg en spasertur selv eller sammen med deg for å friske opp hukommelsen? Når kartet er tegnet kan du rusle eller kjøre for å se om du kan følge dette kartet.

* Plyndretokt i nabolaget: Denne legen kombinerer en spasertur i nabolaget / nærområdet med et plyndrertokt. Før dere forlater hjemmet kan du skrive ned 10-15 ting som du skal se etter i løpet av spaserturen. Dette kan være gateskilt, forskjellige trær, fugler og dyr. Den første som finner alle tingene er vinneren av konkurransen. Juksing ikke tillatt!

Planlegg en skattejakt: Med litt planlegging på forhånd kan du sende ut ungene dine på skattejakt. Start med et hjemmelagt kart som du har griset til med litt kaffe og svidde kanter. Gjem skatten og ha gjerne noe morsomt oppi til dem.

Krone- eller mynt-tur: Er dere i en by? Ta føttene fatt og kast krone-eller mynt hver gang dere kommer til et kryss for å finne ut om dere skal gå til høyre eller venstre.

Vannmoro

* Vannlimbo: Bruk vannstrålen fra en vannslange som pinne og la barna ha en skikkelig limbo!

* Ballongbabyer: Fyll en ballong med vann og tegn et fjes på den. Pakk den inn i et håndkle og gi den til barnet ditt som hennes nye baby. De hvor lenge hun klarer å ta vare på babyen før ballongen sprekker.

* Trehjulssykkel-vask:: Bor hull i noen plastrør eller bruk en vannspreder og vips så har du gjort opp innkjørselen din til en bilvask for trehjulssyklister. Her må man ha badeklær på seg, og det blir garantert plaskende moro!

Moro med vann
Man kan ha uante mengder moro med vann når det er sommer!

* Hjemmelaget vannspreder: Ta en 1,5 liters flaske og stikk masse hull i den. Fest den til en hageslange og heng den over en grein i et tre, og vips så har du en hjemmelaget vannspreder / utedusj.

* Vannkrig: Skru på slangen og fyll opp vannpistoler, vanngevær og vannballonger og sett på vannsprederen for en skikkelig vannkrig! Det er en perfekt aktivitet på varme dager og en kjempeerstatning for et basseng. Husk å plukk opp ballongrestene etterpå!

Isblokkbygging: Fyll opp forskjellige beholdere med vann og ulike konditorfarger. Når vannet er frossent kan du ta beholderne med ut og presse ut isblokkene. La barna bygge tårn og bygninger før isen smelter!

* Ismaling: Mal med fargerik is. Frys ned isbitbrett med vannbasert maling, og la barna oppleve en morsom måte å kjæle seg ned på, lage kunst og bli tilgriset. Spyl av!

* Vannrutsjebane: Har du en lang presenning liggende? Legg den i en slak nedoverbakke og la vann fra vannslangen renne nedover platen. Her kan barne hente fart og skli nedover, samt kjøle seg ned. Bruk badeleker som baderinger til å sitte på. Du har sikkert sett masse videoer av dette!

* Blink med svamp: Tegn en blink med en svamp i innkjørselen eller et annet passende sted. Sett verdier i de forskjellige ringene i blinken. Barne stiller seg med en linje og kaster mot blinken med en våt svamp.

* Svampstafett: Her trenger du to bøtter til hver av ungene – en fylt med vann og en som er tom. Gi hver av barna en svamp. Målet med spillet er å overføre vannet fra bøtte til bøtte kun ved å bruke svampen. Det som klarer det raskest er vinneren.

* Vannpistolmaling: I stedet for å fylle vann i en vannpistol kan du bruke maling. Barna kan de skyte maling på et papir og lage kunst på en veldig artig måte.

* Avkjølende tur: Vass i elva eller i et vann på jakt etter småfisk eller rumpetroll. Ta med en liten håv slik at du kan fange dem – men husk på å slippe dem ut igjen.

* Tin frem premien: Plasser små leker som plastdyr, biler eller dukker i et isbitbrett, tilsett vann og frys ned. Gi en isbit til hvert av barna og få dem til å smelte den med hendene helt til premien kommer frem.

Vannballonger vannkrig
Kanonball med vannballonger er slett ingen dum idé på en varm dag!

* Kanonball med vannballonger: Bruk ballonger fylt med vann og spill kanonball. Spill som vanlig men ikke sikt på ansiktet.

* Vannballong-piñata: Fyll ballonger med vann og bind dem opp i tråder mellom to trær eller på en klessnor. La barna bytte på å slå ballongene med en pinne, og så får man en morsom tvist på denne leken – minus alt sukkeret.

* Svamp-stikkball: Start med å la svampen trekke inn med vann. Den som starter skal kaste svampen etter de andre deltakerne for å treffe dem. Den som blir truffet skal deretter kaste svampen. Ha gjerne en bane og maksimalt tre skritt om gangen før man kan kaste svampen. Som vi sa tidligere: ikke sikt på ansiktet!

Da skulle du vel ha inspirasjon nok til å fylle en hel sommer og varm høst og vel så det!

Ta gjerne å del denne artikkelen med dine venner hvis du likte den!

Written by