Barn og friluftsliv, Natur
Kommentarer 2

Bamsefar i Buskerud

BEKKEKLØFT. I bortgjemte bekkekløfter finnes mange fine skatter. Og kanskje også bjørn?

BEKKEKLØFT. I bortgjemte bekkekløfter finnes mange fine skatter. Og kanskje også bjørn?

Det er kveld. Resten av familien slapper av i leiren på teltturens første dag, mens jeg på død og liv skal krabbe rundt med kameraet nede i en mørk bekkekløft. Jeg er ikke alene. Horder av knott holder meg med selskap. Huldrestryen henger trolsk ned fra mørke graner, og et tykt teppe av mose dekker steinene som en gang har rast ned i kløften. Jeg prøver å fotografere, men er trøtt og stressa fordi jeg snart må være tilbake i leiren. Attpåtil gjør knotten sitt for å distrahere meg. Det er ikke rart at jeg nesten tråkker i den. Bæsjen. Et digert lass.

Jeg får øye på de med en gang, barnålene.

– Barnåler i en bæsj?

– Bjørn!

Ja, for hvilke andre dyr slurper i seg barnåler enn nettopp bjørnen, der den jobber seg innover i maurtua? Nå burde jeg helt klart tatt flere bilder enn gjør. Jeg burde tatt en pinne og rotet rundt i møkka for å se hva som gjemte seg i den. Ja, jeg burde prøvd å få med meg noe av den til senere DNA-analyse. Men jeg gjør ingen av delene. Kanskje fordi jeg ikke helt tror på det? Jeg vet ikke. Jeg vet i hvert fall at jeg tror såpass på at det er bjørn at jeg begynner å snakke med meg selv og kan ikke unngå å føle meg beglodd, der jeg stabber meg over de glatte steinene i elva og klatrer opp og ut av kløften.

MULIG BJØRNEBÆSJ 1. Ekskrementer fulde av barnåler. Bjørn?

MULIG BJØRNEBÆSJ 1. Ekskrementer fulde av barnåler. Bjørn?

MULIG BJØRNEBÆSJ 2. Detaljutsnitt av ekskrement med barnåler og rester av maur (små svarte kuler). Bjørn?

MULIG BJØRNEBÆSJ 2. Detaljutsnitt av ekskrement med barnåler og rester av maur (små svarte kuler). Bjørn?

Neste dag jobber vi oss innover bekkekløften alle fire for å finne igjen bæsjen. Det er vanskelig å gå gjennom den ville skogen. Vi krabber og balanserer over den lille elva, klatrer opp et bratt elgtråkk, presser oss mellom kvist og småtrær, smyger oss under tunge grangreiner og slipper oss ned mosekledde bratthellinger. Hver gang vi stopper opp, innhenter myggen og knotten oss, og vi blir ikke lenge på hvert sted.

Så er vi endelig nede ved bunden av kløften igjen og inne i området der jeg fant ekskrementene. Men før vi finner de, snubler vi over en ny diger bæsj. Denne er like utflytende som den forrige, men i stedet for barnåler er den full av fluelarver. Siri roter litt rundt i den med en kjepp, og i dens indre avsløres det halvfordøyde planterester. Det kan være elgbæsj. Det kan absolutt være elgbæsj. Men er ikke planterestene litt for ufordøyde? Og fluelarver i en elgbæsj?

Jeg hadde trodd vi skulle blitt redde og kastet engstelige blikk over skulderen på resten av turen. Istedet setter den pirrende usikkerheten en ekstra spiss på vår videre ferd, der vi vandrer innover i gammelskogen, kanskje i selskap med bamsefar i Buskerud.

[Kommentar 25. august 2012: Ekskrementene på bildene under er sannsynligvis fra elg. I en bjørnebæsj ville det vært en større andel av ufordøyd plantemateriale. Ekskrementene med barnåler og rester av maur er derimot høyst sannsynlig bjørnemøkk – med mindre den lokale elgstammen har maur på dietten!]

MULIG BJØRNEBÆSJ 3. Utsnitt av ekskrement med halvfordøyd plantemateriale og fluelarver. Bjørn?

MULIG BJØRNEBÆSJ 3. Utsnitt av ekskrement med halvfordøyd plantemateriale og fluelarver. Bjørn?

MULIG BJØRNEBÆSJ 4. Siri pirker i ekskrementene for å se hva som er inni. Bjørn?

MULIG BJØRNEBÆSJ 4. Siri pirker i ekskrementene for å se hva som er inni. Bjørn?

2 Kommentarer

  1. Pingback: Turåret 2012 – et tilbakeblikk | Vill glede

  2. Pingback: Trillemarkas framtid kan avhenge av din stemme | Vill glede

Legg gjerne igjen en kommentar